Timmermans: niet uitlaten over Füsun Erdogan

DEN HAAG – De veroordeelde Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan krijgt „de beste” consulaire bijstand die Nederland kan geven, zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) donderdag in de Tweede Kamer. Maar hij benadrukte dat publieke uitspraken van hem haar zaak geen goed zullen doen.

De vrouw is in Turkije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het leiden van de MLKP, een linkse organisatie die de Turkse autoriteiten aanmerken als terroristisch. Verscheidene partijen waaronder het CDA drongen aan op meer steun voor Erdogan. Maar Timmermans wilde er niet dieper op ingaan omdat het hoger beroep nog speelt. „Een lid van uw Kamer heeft wat meer ruimte dan een minister van de Kroon”, aldus de bewindsman.

Timmermans hield zich zoveel mogelijk op de vlakte om te voorkomen dat zijn uitspraken een rol in de rechtszaak gaan spelen. Wel zei hij het voorarrest van 7 jaar extreem lang te vinden. Er schort volgens hem nog veel aan de rechtelijke macht in Turkije. Hij zei erop toe te zullen zien dat Füsun Erdogan gebruik kan maken van alle rechtsmiddelen die haar ter beschikking staan.

Advertisements