Journalisten zijn geen terroristen!

De jonge Republiek Turkije kent een lange geschiedenis wanneer het aankomt op schending van de persvrijheid en onderdrukking van journalisten. De eerste moord op een journalist dateert zelfs nog van vóór de oprichting van de Republiek: Hasan Fehmi, hoofdcolumnist van de krant Serbesti (Vrijheid), werd vermoord in 1909.

Sedertdien zijn we in Turkije getuige geweest van verschillende soorten van repressie tegen journalistiek. Autoriteiten dreigden journalisten met gevangenisstraf; journalisten werden gedwongen afstand te doen van hun fundamentele recht hun bronnen te beschermen; ze werden met schijnprocessen vervolgd en gevangengezet; ze werden gemarteld en, last but not least, journalisten werden vermoord.  Tot onze spijt moeten we vaststellen dat, wat de herhaling van deze beschamende voorvallen betreft, in de afgelopen 10 jaar een stijgende lijn is waar te nemen. Vandaag de dag heeft Turkije meer journalisten in de gevangenis dan welk ander land dan ook en overtreft op dat gebied totalitaire regimes als Iran, China en Noord-Korea. Nog zorgelijker is dat de meerderheid van deze journalisten wordt beschuldigd van ‘terrorisme’. Het laatste slachtoffer van deze hysterie is Füsun Erdoğan.

Füsun Erdoğan is een journaliste die 7 jaar lang was gevangengezet voordat ze in november van dit jaar veroordeeld werd tot een levenslange gevangenisstraf. Naast journaliste, is Erdoğan ook schrijfster en oprichtster van Özgür Radyo (´De Vrije Radio´). Ze is een trotse socialist die in geen enkele gewelddadige actie tegen instituten noch personen betrokken is geweest. Niettemin is haar linkse journalistieke identiteit – waarmee ze rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid tot haar prioriteiten heeft gemaakt – voldoende aanleiding geweest om haar te vervolgen en te veroordelen tot disproportionele straffen.

 

Füsun Erdoğan beschikt tevens over de Nederlandse nationaliteit. Namens Gezi Solidariteit Nederland menen wij daarom dat zij de nodige aandacht en inzet verdient van de Nederlandse staat om haar haar vrijheid weer terug te bezorgen en dat is niets meer of minder dan hetgeen de gemiddelde Nederlandse burger recht op heeft. We nodigen haar Nederlandse collegae uit haar en haar familie te steunen en solidariteit te tonen met haar zaak. Het Nederlandse publiek willen wij graag uitnodigen bij te dragen aan onze strijd om Füsun Erdoğan te herenigen met haar familie. Maar bovenal willen wij ons richten tot de Turkse staat en uitroepen:

Füsun Erdoğan is geen terrorist, laat haar vrij!

Gezi Solidariteit Nederland (https://www.facebook.com/DutchSupportForTaksimOccupy)

11-12-2013

Advertisements